Sastojci:
-400 g petit beurre keksa
-2 šlaga
-5 dl mlijeka
Za bijelu kremu:
8 dl mlijeka
-80 g griza
-8 kašika šećera
-2 vrećice vanilin šećera
-4 bjelanjka
Za žutu kremu:
9 dl mlijeka
2 vrećice pudinga od vanilije
7 žlica šećera
4 žumanjka
80 g maslaca
Priprema:
1. U posudu uliti 8 dl mlijeka, dodati 4 kašike šećera i vanilin šećer pa
ostaviti da proključa. Potom dodati griz i nastaviti s kuhanjem uz
neprestano miješanje dok se ne zgusne.
2. Posebno umutiti bjelanjke s preostalim šećerom u čvrst šaum.
3. U vrući griz dodati šaum od bjelanjaka i umutiti mikserom.
4. U odgovarajuću tepsiju poslagati red petit beurre keksa prethodno
natopljenih u mlijeko. Preliti kremom od griza i odozgora opet poslagati
red natopljenih keksa.
5. Posebno pripremiti žutu kremu. U manju posudu uliti 8 dl mlijeka,
dodati šećer i ostaviti da proključa. Posebno umutiti preostalo mlijeko s
pudingom od vanilije i žumanjaka te uliti u proključalo mlijeko i
kuhati dok se ne zgusne. U vrući puding dodati maslac i miješati da se
rastopi.
6. Preko drugog sloja keksa preliti kremu od vanilije i preklopiti natopljenim keksima.
7. Posebno umutiti šlag sa 2 dl mlijeka i premazati preko kolača. Ostaviti u hladnjaku da se stegne.
Nema komentara:
Objavi komentar