petak, 6. veljače 2015.

Punjena pogača


-300 g brašna
-20 g kvasca (pola paketića)
-100 ml mlijeka
-2 jajeta
-50 g otopljenog margarina ili maslaca
-1 kašičica šećera
-1 kašičica soli
-malo ulja i vode za premazivanje
-100 g sitno sjeckane šunke ili nekog drugog dimljenog mesa


-U mlako mlijeko stavite kašičicu šećera i kvasac da nadođe.
-Kada kvasac nadođe izručite ga u posudu u koju ste stavili brašno,kašičicu soli,jaja i otopljeni margarin.Umijesite tijesto da bude glatko i ostavite ga da raste.
-Za to vrijeme isjeckajte 100 g šunke ili nekog drugog dimljenog mesa.
-Zatim tijesto koje je naraslo stavite na radnu površinu,oklagijom istanjite što tanje,čašom odvajajte krugove od tijesta,premažete ih  mješavinom vode i ulja te ih redajte u podmazanu tepsiju,ubacujući između svakog kruga malo šunke ili drugog mesa i redajte takve krugove naizmjenično oko ruba tepsije.
-Od ostatka  tijesta zamijesite duguljasto parče,isječete na tri jednake trake i ispletete pletenicu koja ide na na sredinu tepsije.
-Premažete sa ostatkom mješavine vode i ulja,posolite malo i ubacite u zagrijanu rernu.Peći naa 200 stepeni 20 minuta.

Nema komentara:

Objavi komentar