Biskvit:
4 jaja
4 kašike šećera
4 kašike brašna
2 kašike kakaoa
Za kremu:
2 jaja
6 kašika šećera
3 kašike brašna
1 dl mlijeka
1 vanilin šećer
100 g čokolade
250 g margarina
3 banane
2 šlaga
Priprema:
Biskvit:
1. Bjelanjak odvojiti od žumanjka i umutiti u čvrst snijeg. Zatim dodati jednu kašiku šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanjke s preostalim šećerom.
3. Pomiješati žumanjke sa šaumom od bjelanjaka, pa dodati brašno i kakao, te polako promiješati kašikom.
4. Pravokutnu tepsiju obložiti papirom za pečenje i uliti u nju
pripremljenu smjesu za biskvit. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok
ne porumeni.
Krema:
1. U odgovarajućoj posudi pomiješati jaja, šećer, brašno, mlijeko i
vaniln šećer. Kuhati na pari uz neprestano miješanje dok se ne dobije
gusta krema. Pred kraj kuhanja dodati izlomljenu čokoladu i nastaviti s
miješanjem. Kada se čokolada otopi, skloniti s pare i ostaviti da se
ohladi.
2. U ohlađenu kremu dodati omekšali margarin i naribane banane, pa izmiksati.
Završni postupak:
1. Biskvit premazati pripremljenom kremom i poravnati. Odozgo premazati umućenim šlagom.
Nema komentara:
Objavi komentar