utorak, 3. veljače 2015.

Kapri torta





 Patišpanj:
-9 bjelanaca
-18 kašika šećera
-1 kašika brašna
-100 g mljevenih oraha
-pola kesice praška za pecivo




Prvi fil:
-300 g šećera
-pola šolje vode
-500 g zamrznutih višnji bez sjemenki
-2 kesice praška za puding od maline ili jagode
-9 kašika vode
-1 kesica želatina
Drugi fil:
-9 žumanjaca
-250 g šećera
-6 kašika brašna
-500 ml mlijeka
-250 g maslaca
Čokoladni preliv:
-100 g čokolade za kuhanje
-30 g maslaca
Za ukrašavanje:
-2 kesice praška za šlag
-250 ml mlijeka

-Pripremamo patišpanj.Mikserom mutimo bjelanca i 18 kašika šećera.Nastavimo da mutimo kašikom,dodajući brašno,prašak za pecivo i mljevene orahe.Sjedinimo sastojke i tijesto  prespemo u nauljen kalup.Pečemo 20 minuta na 170 stepeni.
-Pripremamo prvi fil.U šerpu na šporetu sa 300 g šećera dodamo vodu.Odmrznute višnje sitno isjeckamo i dodamo u šerbet.U poseban sud umutimo prašak za puding sa 9 kašika vode i želatinom.Razmekšalu smjesu dodamo u šerpu sa šerbetom i višnjama.Kuhamo dok ne dobije potrebnu gustinu.Ovako dobijenu smjesu nanesemo na patišpanj i ostavimo da se ohladi.
-Pripremamo drugi fil.Mikserom mutimo žumanjca i 125 g šećera.Uz neprekidno mućenje dodamo malo mlijeka i 6 kašika brašna.Preostalo mlijeko zagrijemo.Dodamo preostalih 125 g šećera i krem od žumanjaca.Miješamo za vrijeme kuhanja.Kad se zgusne sklonimo sa vatre i ostavimo da se ohladi.Ohlađeni krem mutimo mikserom i dodamo 250 g maslaca.
Nanesemo drugi fil preko prvog.
-Pripremamo čokoladni preliv.Na pari istopimo 100 g čokolade.Dodamo 30 g maslaca.
-Mikserom mutimo 250 ml mlijeka i prašak za šlag.Napunimo špric i ukrasimo  ivicu torte a na sredinu torte nanesemo čokoladnu glazuru.

Nema komentara:

Objavi komentar