utorak, 10. veljače 2015.

Torta Šarlota

 Tijesto:
-4 jajeta
-6 kašika šećera
-2 kašike brašna
-3 kašike prezle
Fil:
- 2 kesice pudinga od vanilije
-700 ml mlijeka
-250 g maslaca
-200 g šećera u prahu
-3 žumanjceta
-100 g šećera




Za ukrašavanje:
-250 g šećera,150 ml vode (šerbet)
 -3 bjelaceta,100 g šećera za šlag od bjelanaca
-Mikserom mutimo 4 jaja i 6 kašika šećera.Uz neprekidno miješanje dodamo 2 kašike brašna i 3 kašike prezli.Sjedinimo sastojke.Tijesto prespemo u nauljen kružni kalup.Pečemo 15 minuta na 200 stepeni.
-U šerpu na šporetu sa skoro cijelim mlijekom dodamo 100 g šećera.U preostalo mlijeko dodamo prašak za puding.U uzavrelo mlijeko dodamo razmekšali puding,Kuhamo dok ne dobije potrebnu gustinu.Ostavimo da se ohladi.Mikserom mutimo 250 g maslaca i 100 g šećera u prahu.Mutimo dok ne postane pjenast.Dodamo ohlađen puding i mikserom sjedinimo sastojke.Mikserom mutimo 3 žumanjceta sa preostalih 100 g šećera u prahu.I to dodamo u fil i promiješamo.
-Patišpanj podijelimo na 3 jednaka dijela.Naizmjenično redamo patišpanj i fil.
-Skuhamo gust šerbet od šećera i vode.Preostala 3 bjelanceta mutimo mikserom i dodamo 100 g šećera.U tankom mlazu dodajemo šerbet.Šlagom napunimo špric i ukrasimo stranični dio torte.

Nema komentara:

Objavi komentar