-1 kg brašna
-250 ml jogurta
-300 ml mleka
-100 ml ulja
-1 kockica kvasca
-1 kašičica šećera
-1 kašičica soli
-1 jaje
-150 gr margarina
-susam
-viršle
-U mlako mlijeko stavimo šećer i kvasac da
nadođe. U nadošlo mlijeko sipamo ulje, jogurt, posolimo i brašnom
zamijesimo tijesto. Testo podelimo na 9 jufkica, pokrijemo čistom krpom i
ostavimo 30-45 minuta da tijesto nadođe.
-Prvu jufku razviti na 25-30 cm i
premazati je margarinom.Razvučemo sljedeću jufku, stavimo na prvu jufku,
zatim i ovu drugu premažemo.Tako uradimo i sa preostalim jufkama ali
posljednju ne premazujemo. -Ostavimo da odstoji 20 minuta.
-Odstojalo tijesto oklagijom razvučemo što tanje, u krug prečnika 70-80 cm, zatim isjeći trouglove kao na slikama.
-Viršle podijeliti na četiri dijela i na svaki dio staviti po 1/4 viršle, zatim uviti.
-Kroasane slagati na tepsiju obloženu
papirom za pečenje, premazati umućenim jajetom i posuti susamom.
-Kroasane ostavite da odstoje 30 minuta, zatim ih pecite u zagrejanoj
rerni 180 – 200 °C dok ne porumene.
Nema komentara:
Objavi komentar