ponedjeljak, 26. siječnja 2015.

Bavarske kiflice








 -300 gr brašna
-20 grama svježeg kvasca
-50 ml mlijeka
-1 kašičica soli
-1 kašičica šećera
-1 velika kašika margarina
-malo tople vode


-Od navedenih sastojaka umijesimo kiselo tijesto, naravno, puštajući prvo kvasac da naraste u mlijeku i šećeru.
-Tijesto obavezno ostavimo da malo odstoji, da lijepo naraste, a onda ga premijesimo i rastanjimo što tanje u krug.
-Režemo kružnicu na pola, pa opet na pola, i sve tako dok ne dobijemo 16 jednakih dijelova od kojih ćemo motati kiflice.

-Kiflice jednu po jednu motamo i kad su sve umotane, tek onda uključimo rernu da se grije na 250 stepeni i stavimo vodu u šerpu da uzavri. U vodu dodamo kašiku sode bikarbone i malo soli… Kad voda provri, ubacujemo kiflice i puštamo ih da se kuhaju tek toliko dok ne isplivaju na površinu, a to je praktično 5-10 sekundi!
-Vadimo ih rešetkastom kašikom i ređamo na tepsiju u kojoj ćemo ih peći. Ja sam stavila mastan papir – ovo naglašavam posebno, jer ako nije mastan mogu da se zalepe i onda ćete imati problem nakon pečenja. Ili jednostavno podmažite i brašnom pospite tepsiju prije nego ih budete slagali da se peku.
-Posuti ih sam malo soli.
-U rernu se odmah stavljaju, čim se izvade iz vrele vode, i temperatura se tada smanji na 200 stepeni.
-Potrebno ih je peći nekih 15-20 minuta. Čim lijepo porumene mogu da se vade iz rerne.
-Toliko će vam se svidjeti da ćete sljedeći put uduplati mjeru :-)
-Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar