-Da bi ste iz limuna iscijedili najviše što možete,započnite postupak tako što ćete limun zarolati po površini uz blago pritiskanje.Na taj način će sok izaći iz stanica.
Za svježi hljeb
-Stavite hljeb u vrećicu u koju ste ubacili celer i ostavite preko noći.Hljeb će iz celera pokupiti vlagu zbog čega će okus biti svježiji a hljeb ukusniji.
-Treba napomenuti,celer neće promijeniti okus hljeba.
Ogulite bijeli luk bez muke
-Ubacite bijeli luk u metalnu zdjelu i poklopite.Protresite.To bi trebalo biti to.Izvadite bijeli luk savršeno oguljen.
Spasite presoljenu supu
-Sirovi krompir narežite na 4 dijela i ubacite ga u supu.Izvadite ga prije posluživanja.
Spasite rižu kad izgori
-Ako riža zagori,odmahposudu maknite s vatre i narižu stavite komad bijelog hljeba i ostavite tako 10-ak minuta.Hljeb će apsorbirati i neutralizirati okus zagorenosti.
Riješite se mirisa luka
-Ako vam ruke smrde nakon što ste rezali luk ili bijeli luk,protrljajte ih o kašiku od nehrđajućeg čelika koja će apsorbirati neugodan miris.
Da vam mlijeko više nikad ne zagori
-Dok čekate da se mlijeko zagrije,stavite na lončić kašiku.Ona će napraviti barijeru koja će spriječiti da mlijeko iskipi i napravi vam nered u kuhinji.
Napravite brzo kockice leda
Voda će se prije smrznuti ako je prije stavljanja u zamrzivač provrela.Razlog je tzv. Mpemba efekat.
Nema komentara:
Objavi komentar