utorak, 20. siječnja 2015.

Brilijantne ideje za kuhinjske probleme

Sočniji limun
-Da bi ste iz limuna iscijedili najviše što možete,započnite postupak tako što ćete limun zarolati po površini uz blago pritiskanje.Na taj način će sok izaći iz stanica.
Za svježi  hljeb
-Stavite hljeb u vrećicu u koju ste ubacili celer i ostavite preko noći.Hljeb će iz celera pokupiti vlagu zbog čega će okus biti svježiji a hljeb ukusniji.
-Treba napomenuti,celer neće    promijeniti okus hljeba.

Ogulite bijeli luk bez muke
-Ubacite bijeli luk u metalnu zdjelu i poklopite.Protresite.To bi trebalo biti to.Izvadite bijeli luk savršeno oguljen.

Spasite presoljenu supu
-Sirovi krompir narežite na 4 dijela i ubacite ga u supu.Izvadite ga prije posluživanja.

Spasite rižu kad izgori
-Ako riža zagori,odmahposudu maknite s vatre i narižu stavite komad bijelog hljeba i ostavite tako 10-ak minuta.Hljeb će apsorbirati i neutralizirati okus zagorenosti.

Riješite se mirisa luka
-Ako vam ruke smrde nakon što ste rezali luk ili bijeli luk,protrljajte ih o kašiku od nehrđajućeg čelika koja će apsorbirati neugodan miris.

Da vam mlijeko više nikad ne zagori
-Dok čekate da se mlijeko zagrije,stavite na lončić kašiku.Ona će napraviti barijeru koja će spriječiti da mlijeko iskipi i napravi vam nered u kuhinji.

Napravite brzo kockice leda
Voda će se prije smrznuti ako  je prije stavljanja u zamrzivač provrela.Razlog je tzv. Mpemba efekat.

Nema komentara:

Objavi komentar