nedjelja, 18. siječnja 2015.

Dugme pogača







-500 g brašna
-2 jajeta za tijesto
-1 jaje za premazivanje
-200 ml mlijeka
-1/2 svježeg kvasca (20g)
-100 ml ulja
-1 kašičica soli
-sjemenke po želji


    -Umijesiti brašno sa 2 jajeta,200 ml mlijeka,20 g kvasca,100 ml ulja i jednom kašičicom soli.Tijesto ostavite na sobnoj temperaturi 30 minuta da naraste.
    -Kada naraste podijeliti tijesto na 2 dijela.Jedan dio tijesta neka bude veći od drugog.Veći dio tijesta oklagijom razvijte u oblik kruga.Krug izrežite  na 16 dijelova od kojih ćete praviti kiflice.Kiflice redajte u krug po vanjskom dijela tepsije u kojoj ćete peći.
    -Rastanjite manji dio tijesta.Napravite pravougaonik koji ćete premazati bjelancetom i posuti sjemenkama po želji.Isijecite trake.Trake motajte i redajte na sredinu tepsije.
    -Rernu uključite na 250 stepeni da se zagrije.
    -Vanjski dio pogače premažite žumanjcetom.Posolite.
    -Smanjite temperaturu rerne na 180 stepeni i ubacite pogaču.
    -Peći 20-25 minuta.

    Nema komentara:

    Objavi komentar