-glavica kiselog kupusa
-4 ili 5
manjih glavica crvenog luka
-1 šolja
riže
-2 kašičice
mljevene paprike
-10 g
mljevenog bibera
-2-3 bibera
u zrnu
-100 g
mljevenih oraha
-2-3 lista
lovora
-Odvojiti
listove od glavice i ostaviti debelu žilu u sredini lista.Ukoliko je kupus
prekiseo ili preslan oprati ga u 2-3 vode.
-Luk sitno
isjeckati i pržiti na vrelom ulju.Posoliti ga,ali ne mnogo vodeći računa koliko
je slan kupus.Kada je luk ispržen,dodati rižu pa nastaviti pržiti.Miješati dane
zagori.Dodati kašičicu mljevene paprike i još malo propržiti pa skinuti sa
vatre.Zatim dodati mljeveni biber i mljevene orahe.
-Listove
kupusa puniti pripremljenom smjesom i praviti sarme.
-Na dno
šerpe staviti ulje,pa listove kupusa a zatim redati sarme u krug.Između sarmi
staviti lovorov list i biber u zrnu pa ih pokriti cijeelim listovima
kupusa.Sipati toplu vodu pa sarmu kuhati
na tihoj vatri dok kupus ne omeksa,povremeno dolijevajući malo tople vode.
-U tavu
staviti 2-3 kašike ulja i kad se ugrije dodati brašno i pržiti dok ne
porumeni.Potom dodati kašičicu mljevene paprike pa zapršku preliti preko
sarme.Ostaviti da se jelo još malo prodinsta.
Nema komentara:
Objavi komentar