petak, 2. siječnja 2015.

Sarma sa orasima


-glavica kiselog kupusa                           
-4 ili 5 manjih glavica crvenog luka               
-1 šolja riže
-2 kašičice mljevene paprike
-10 g mljevenog bibera
-2-3 bibera u zrnu
-100 g mljevenih oraha
-2-3 lista lovora
-1 kašika brašna


-Odvojiti listove od glavice i ostaviti debelu žilu u sredini lista.Ukoliko je kupus prekiseo ili preslan oprati ga u 2-3 vode.
-Luk sitno isjeckati i pržiti na vrelom ulju.Posoliti ga,ali ne mnogo vodeći računa koliko je slan kupus.Kada je luk ispržen,dodati rižu pa nastaviti pržiti.Miješati dane zagori.Dodati kašičicu mljevene paprike i još malo propržiti pa skinuti sa vatre.Zatim dodati mljeveni biber i mljevene orahe.
-Listove kupusa puniti pripremljenom smjesom i praviti sarme.
-Na dno šerpe staviti ulje,pa listove kupusa a zatim redati sarme u krug.Između sarmi staviti lovorov list i biber u zrnu pa ih pokriti cijeelim listovima kupusa.Sipati  toplu vodu pa sarmu kuhati na tihoj vatri dok kupus ne omeksa,povremeno dolijevajući malo tople vode.
-U tavu staviti 2-3 kašike ulja i kad se ugrije dodati brašno i pržiti dok ne porumeni.Potom dodati kašičicu mljevene paprike pa zapršku preliti preko sarme.Ostaviti da se jelo još malo prodinsta.

Nema komentara:

Objavi komentar