četvrtak, 29. siječnja 2015.

Pogača pahulja






-760 g brašna
-250 ml mlijeka
-80 ml kisele vode
-150 ml ulja
-2 jajeta
-2 kašičice soli
-1 kašičica šećera
-1 kockica kvasca
-morska so

-U mlako mlijeko staviti izmrvljeni kvasac, šećer i kašičicu brašna. Ostaviti na toplom da kvasac nadođe. U vanglici sjediniti ulje, jaje, žumance, kiselu vodu i so. Dodati mijleko sa nadošlim kvascem i brašnom zamijesiti tijesto. Pokriti i ostaviti 45 minuta da tijesto nadođe.
-Nadošlo tijesto premijesiti zatim od njega odvojiti 6 loptica po 50 g i 6 loptica po 80 g. 

-Ostatak tijesta podijeliti na tri dijela. Svaki dio posebno razvući na 28-30 cm sa istanjenim krajevima. Složiti u tepsiju(30 cm)
-Loptice od 80 g isto razvući sa istanjenim krajevima i složiti u krug.
-…….zatim isto uraditi i sa manjim lopticama.
-Ostaviti na toplom da pogača naraste zatim premazati umućenim bjelancetom i posuti morskom solju.
- Peći u zagrijanoj rerni na 200 °C oko 10 minuta zatim smanjiti na 180 °C i peći još 15minuta ili zavisno od vaše rerne. Pečenu pogaču poprskati hladnom vodom, pokriti krpom i ostaviti da se prohladi.

Nema komentara:

Objavi komentar