četvrtak, 19. ožujka 2015.

Čokolada sa narandžom

Za 4 osobe: 
125 ml mlijeka,
 2 žumanjceta,
 40 g šećera,
 kesica vanilin šećera,
 100 g crne čokolade, 
100 g šlaga,
 40 ml ruma i kašika kakao praha. 
Za ukrašavanje: 
3 narandže, 20 ml ruma, 40 ml likera od narandže, 50 g šlaga i malo rendane čokolade.

 
-U posudi skuhajte mlijeko i rum, čim prokuha sklonite s ringle. Žumanjca pjenasto umutite sa šećerom i vanilin šećerom. Toplo mlijeko postepeno sipajte u žumanjca i kuhajte na umjerenoj temperaturi, stalno miješajući, dok ne počne da se zgušnjava, ali pazite da ne provri.
- Čokoladu i tri kašike šlaga otopite na pari i sa kakaom dodajte u krem i ohladite u frižideru 60 minuta. -Ostatak šlaga lagano umiješajte u čokoladni krem, sipajte u posudu i ostavite u zamrzivaču oko tri sata (promiješajte na svakih 30 minuta). Kriške narandže marinirajte u rumu i likeru. Sladoled ukrasite kriškama narandže, šlagom, rendanom čokoladom ili keksom.

Nema komentara:

Objavi komentar