Za 4 osobe:
125 ml mlijeka,
2 žumanjceta,
40 g šećera,
kesica vanilin šećera,
100 g crne čokolade,
100 g šlaga,
40 ml ruma i
kašika kakao praha.
Za ukrašavanje:
3 narandže, 20 ml ruma, 40 ml
likera od narandže, 50 g šlaga i malo rendane čokolade.
-U posudi skuhajte mlijeko i rum, čim prokuha sklonite s
ringle. Žumanjca pjenasto umutite sa šećerom i vanilin šećerom. Toplo mlijeko
postepeno sipajte u žumanjca i kuhajte na umjerenoj temperaturi, stalno
miješajući, dok ne počne da se zgušnjava, ali pazite da ne provri.
- Čokoladu i tri kašike šlaga otopite na pari i sa kakaom dodajte u krem i
ohladite u frižideru 60 minuta. -Ostatak šlaga lagano umiješajte u
čokoladni krem, sipajte u posudu i ostavite u zamrzivaču oko tri sata
(promiješajte na svakih 30 minuta). Kriške narandže marinirajte u rumu i
likeru. Sladoled ukrasite kriškama narandže, šlagom, rendanom
čokoladom ili keksom.
Nema komentara:
Objavi komentar