četvrtak, 26. ožujka 2015.

Torta od čokolade i lješnika

Sastojci za koru:
7 jaja
140 gr. šećera
100 gr. čokolade za kuhanje
140 gr. pečenih mljevenih lješnika

Sastojci za fil:
4 jaja
160 gr. šećera
150 gr. čokolade za kuhanje
200 gr. maslaca ili margarina


 Priprema kore
-Pjenasto umutiti žumanjca sa šećerom. Dodati istopljenu čokoladu, izmiješati pa dodati i lješnike. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg i dodavati postepeno prethodnoj smjesi miješajući ručno.
Peći u okruglom ili četvrtastom kalupu. Peći na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni oko 15 minuta.

Priprema fila
Mikserom pjenasto umutiti cijela jaja i šećer na pari. Dodati i čokoladu i „kuhati“ na pari uz često ručno miješanje oko desetak minuta. Ostaviti da se ohladi pa zatim u frižider da se stegne. I posle hlađenja u frižideru neće biti jako čvrsto, samo gust fil.
Pjenasto umutiti maslac koji ne treba da bude jako omekšao, tek toliko da može da se muti mikserom, petnaestak minuta posle vađenja iz frižidera. Dodavati mu postepeno čokoladni fil stalno muteći mikserom. Paziti da se ne muti previše dugo jer će fil postajati svjetliji i mekši, čim se sjedine prestati sa mućenjem.
Tortu ukrasiti po želji i prije služenja ostaviti na nekoliko sati u frižider.
Izvor:Kulinarski blog "Mamina jela"

Nema komentara:

Objavi komentar