srijeda, 11. ožujka 2015.

Dezert od griza i jabuka

-3 srednje jabuke (oko 500 g)
- 1 limun
 -500 ml mlijeka
 -90 g griza
- 2 kašike smeđeg šećera
 -1 kašika meda
 -2  jajeta
- 200 g svježeg sira
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- ulje za kalup


-Jabuke ogulite, prerežite napola i očistite od sjemenki. Ako su jabuke veće, možete svaku polovicu malo skratiti tako da joj odrežete donji dio gdje su bile sjemenke. Nakapajte ih limunovim sokom.
-Mlijeko zakuhajte, dodajte griz i kuhajte dok se griz ne zgusne (2-4 minute). Umiješajte šećer i med.
-Bjelanjke odvojite od žumanjaka. Žumanjke izmiješajte sa svježim sirom, vanilin šećerom i koricom limuna. Ovu smjesu dodajte smjesi od griza.
-Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, dodajte prstohvat soli te lagano kuhačom umiješajte u smjesu od griza i sira.
Smjesu ulijte u nauljenu vatrostalnu posudu promjera 24 cm. Po površini posložite jabuke. Jabuke možete i zarezati cijelom dužinom s gornje strane, ljepše izgledaju.
-Nabujak pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C 20-30 minuta dok ne dobijete zlatnožutu boju.
-Ukrasite ga šećerom u prahu!

Nema komentara:

Objavi komentar