utorak, 10. ožujka 2015.

Kokos kuglof

 
 
Sastojci
-8 jaja
-120 g čokolade za kuhanje
-140 g mekanog margarina/maslaca
-170 g šećera
-70 g krušnih mrvica
-50 ml ruma
-100 ml mlijeka
-170 g kokosovog brašna
  
Šećerna glazura
- svijetla
-70ak g šećera u prahu
-oko 1 čajna kašika hladne vode
- tamna
-60ak g šećera u prahu
-1 žlica kakaa
-oko 1 čajna kašika hladne vode
 
 
-Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg.
Rum pomiješajte s mlijekom, dodajte krušne mrvice i dobro promiješajte da mrvice ne ostanu suhe (smjesa će biti poprilično «suhonjava», ali nije potrebno dodavati više tekućine).
-Čokoladu nasjeckajte i otopite na pari. Ostavite ju da se malo ohladi pa joj dodajte šećer i margarin narezan na komadiće pa sve zajedno dobro izmiksajte (da se šećer rastopi). Dodavajte jedan po jedan žumanjak i nakon svakog žumanjak smjesu dobro izmiksajte.
-Zatim umiješajte i  krušne mrvice. Tada naizmjenice dodajte kokos i snijeg od bjelanjaka i lagano izmiksajte.
-Kalup za kuglof namastite i pobrašnite pa ulijte smjesu. Stavite ju u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 35 min. Onda smanjite temperaturu na 150 stupnjeva i kuglof pecite još 20ak min., provjerite čačkalicom je li pečen.
-Pečeni kuglof ostavite da se 10ak min. hladi u kalupu, a onda ga istresite i ostavite da se potpuno ohladi.
Ohlađeni kuglof možete preliti šećernom ili čokoladnom glazurom, ili ga posipati šećerom u prahu…
-Ja sam kuglof prelijala/ukrasila svijetlom i tamnom šećernom glazurom.
 
-Za svijetlu glazuru, u posudu stavite šećer i polako dodavajte vodu, stalno miješajući kašikom, da dobijete «gustu pastu».
-Za tamnu glazuru,  u posudu stavite šećer i kakao pa polako dodavajte vodu, stalno miješajući kašikom, da odbijete «gustu pastu».
-Što se tih glazura tiče, ne možete pogriješiti: ako je smjesa pregnjecava, dodajte još šećera, a ako je suha/čvrsta dodajte još vode (potrebna količina tekućine može ovisiti i o vrsti/proizvođaču šećera).
-Glazure naizmjence, u obliku debljih i tanjih «niti», stavljajte na kolač, tj. «prošarajte» ga.
-Kad glazuru stavite na kolač ne smije biti tako rijetka da «curi» ko´voda, treba biti gusta kao «pasta» da se lagani «širi» i «rasporedi» po kolaču.
-Kuglof ostavite oko 1 sat na sobnoj temperaturi da se glazura osuši i stvrdne.
Izvor: http://umojojkuhinji2.blogspot.com/
 

Nema komentara:

Objavi komentar