Sastojci
-8 jaja
-120 g čokolade za kuhanje
-140 g mekanog margarina/maslaca
-170 g šećera
-70 g krušnih mrvica
-50 ml ruma
-100 ml mlijeka
-170 g kokosovog brašna
Šećerna glazura
- svijetla
-70ak g šećera u prahu
-oko 1 čajna kašika hladne vode
- tamna
-60ak g šećera u prahu
-1 žlica kakaa
-oko 1 čajna kašika hladne vode
-Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg.
Rum
pomiješajte s mlijekom, dodajte krušne mrvice i dobro promiješajte da
mrvice ne ostanu suhe (smjesa će biti poprilično «suhonjava», ali nije
potrebno dodavati više tekućine).
-Čokoladu
nasjeckajte i otopite na pari. Ostavite ju da se malo ohladi pa joj
dodajte šećer i margarin narezan na komadiće pa sve zajedno dobro
izmiksajte (da se šećer rastopi). Dodavajte jedan po jedan žumanjak i
nakon svakog žumanjak smjesu dobro izmiksajte.
-Zatim umiješajte i krušne mrvice. Tada naizmjenice dodajte kokos i snijeg od bjelanjaka i lagano izmiksajte.
-Kalup
za kuglof namastite i pobrašnite pa ulijte smjesu. Stavite ju u pećnicu
zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 35 min. Onda smanjite
temperaturu na 150 stupnjeva i kuglof pecite još 20ak min., provjerite
čačkalicom je li pečen.
-Pečeni kuglof ostavite da se 10ak min. hladi u kalupu, a onda ga istresite i ostavite da se potpuno ohladi.
Ohlađeni kuglof možete preliti šećernom ili čokoladnom glazurom, ili ga posipati šećerom u prahu…
-Ja sam kuglof prelijala/ukrasila svijetlom i tamnom šećernom glazurom.
-Za svijetlu glazuru, u posudu stavite šećer i polako dodavajte vodu, stalno miješajući kašikom, da dobijete «gustu pastu».
-Za tamnu glazuru, u posudu stavite šećer i kakao pa polako dodavajte vodu, stalno miješajući kašikom, da odbijete «gustu pastu».
-Što se
tih glazura tiče, ne možete pogriješiti: ako je smjesa pregnjecava,
dodajte još šećera, a ako je suha/čvrsta dodajte još vode (potrebna
količina tekućine može ovisiti i o vrsti/proizvođaču šećera).
-Glazure naizmjence, u obliku debljih i tanjih «niti», stavljajte na kolač, tj. «prošarajte» ga.
-Kad
glazuru stavite na kolač ne smije biti tako rijetka da «curi» ko´voda,
treba biti gusta kao «pasta» da se lagani «širi» i «rasporedi» po
kolaču.
-Kuglof ostavite oko 1 sat na sobnoj temperaturi da se glazura osuši i stvrdne.
Izvor: http://umojojkuhinji2.blogspot.com/
Nema komentara:
Objavi komentar