srijeda, 11. ožujka 2015.

Trostruki užitak


 Sastojci za koru:
-4 belanca
-4 kašike šećera
-6 kašika mlevenih oraha
-1 kašika brašna
-1 kašika prezle
-1/2 praška za pecivo

 
Sastojci za krem I i II :
-600 ml mleka
-4 žumanca
-6 kašika šećera
-1 vanilin šećer
-6 kašika brašna
-1 kašika ekstrata od vanile
-100 gr čokolade
-250 gr margarina
-100 gr šećer u prahu
-oko 20 komada petit keksa


Priprema:
-Ulupati bjelanca sa šećerom u jak šaum, pa dodati mljevene orahe, brašno, prezlu i prašak za pecivo i sjediniti varjačom.Istresti u obložen pleh 25 x 25 cm i peći koru 20 minuta, zavisno od rerne. Peče se na 180 stepeni.
-450 ml mleka staviti da  provri.
-Za to vrijeme umutiti žumanjca, šećer, ekstrat vanile, brašno i preostalih 150 ml mlijeka.
-U jednu plastičnu dublju posudu izlomiti čokoladu.
-Kada mlijeko provri zakuhati smjesu  i miješati dok se ne zgusne.
-Skloniti sa vatre pa pola smjese istresti preko izlomljene čokolade a pola ostaviti tako.
-Izmiješati smjesu sa čokoladom. Kada se otopila i sjedinila sa filom ostaviti oba da se hlade.
-Margarin ulupati sa šećerom u prahu pa i njega podijeliti na dva dijela.
-Margarinu dodavati žuti fil i mutiti, a drugom dijelu margarina dodavati čokoladni fil i mutiti.
-Margarinu se dodaje fil a ne filu margarin jer na taj način fil neće se razrijediti.
-Na koru nanijeti žuti fil, pa red petit keksa umočenog u mlijeko, pa preko njega čokoladni krem i posuti mljevenim orasima, preliti čokoladom ili premazati šlag, po želji.
-Ostaviti da odstoji bar 3h pa poslužiti.
Izvor: http://domacirecepti.net/

Nema komentara:

Objavi komentar