ponedjeljak, 23. ožujka 2015.

Štanglice sa makom

 Tijesto:
 -450gr brašna
  -200gr maslaca
 2 kašike šećera
 4 kašike kisele pavlake
 1 kesica praška za pecivo
 2 žumanjceta

  Fil:
 -1/2l mlijeka
 70gr griza
 400gr šećera
 4 žumanjceta
 6 bjelanceta
 250gr mljevenog maka
  vanila
 Za glazuru:
-šećer u prahu i voda


-Umijesiti tijesto i ostaviti ga na jedan sat u frižideru.
-Skuvati griz u mlijeku i šećeru i ostaviti da se ohladi.
-U ohlađen griz dodati jedno po jedno žumance stalno mešajući, zatim mak, vanilu i snijeg od belanaca.Sve lagano promiješati.
-Razvući polovinu tijesta u pleh dimenzija 20*35, sipati fil, pa staviti drugu razvučenu koru.
-Peći na 200C oko 30 minuta.
-Napraviti glazuru od šećera i nekoliko kašika hladne vode.Dugo mutiti kašikom da se šećer otopi, pa premazati ohlađen kolač.
Izvor: http://www.coolinarika.com/

Nema komentara:

Objavi komentar