Sastojci:
-6 jaja
-6 kašika šećera
-6 kašika brašna
-6 kašika hladne vode
-3 kašike ulja
-3 kašike kakaoa
1 prašak za pecivo
-1/2 šolje mlijeka za prelivanje kore
Krem:
-100gr čokolade po izboru
-250ml slatke pavlake ( vrhnje za šlag )
-1/2 kašičice ekstrata ruma ( po želji )
Glazura
-100gr čokolade za kuvanje
-2 kašike ulja
Priprema:
-Odvojiti bjelanca od žumanjaca, pa ulupati bjelanca uz postepeno dodavanje šećera.
Kada se napravio jak šaum od bjelanaca postepeno ulivati, direktno u žice od miksera hladnu vodu i mutiti.
Zatim dodati žumanjca jedno po jedno, pa ulje, isto u mlazu.Sjediniti brašno, kakao i prašak za pecivo i onda to postepeno dodavati u prethodno umućenu smesu i mešati sa varjačom.
-Zagrejati rernu na 180 stepeni.Istresti smjesu u pleh veličine rerne ( moj je otprilike 37 x 30cm ) u koji smo stavili papir za pečenje.Peći oko 20 – 25 minuta.
-Izvaditi i ohladiti.
-Dok se peče kora praviti krem.Istresti slatku pavlaku u posudu pa odvaditi u manju šerpicu 3 pune kašike.
Ostatak u posudi ulupati.
-Otopiti
čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj, na slaboj temperaturi ( samo da
mekša )pa uz mućenje slatke pavlake dodati otopljenu čokoladu. na kraju
dodati rum i izmiksirati.
Koru preseći na dva dela, po sredini, da se dobiju dvije manje kore.
Isprskati sa mlijekom pa filovati.
-Sav krem istresti na prvu koru, treba da bude jak i čvrst, pa preklopiti isprskanom drugom korom.
-U slatku pavlaku koju ste odvojili izlomiti čokoladu, pa staviti da se zagrijava i otopi sve zajedno.
U vruće dodati ulje i miješati dok se ne sjedini.
-Vrelom glazurom preliti gotov kolač i ostaviti da se hladi u frižideru.
-Ova glazura je fina za sječenje, ne lomi se ali nije ni premekana da ostaje na nožu pri sječenju.
Izvor: http://domacirecepti.net/
Nema komentara:
Objavi komentar