PRHKO TIJESTO
-200 g brašna
-120 g maslaca
-70 g šećera
-1 žumanjak
-prstohvat soli
-naribana korica ½ limuna
NADJEV OD SIRA
-8 listova bijele želatine
-200 g šećera
-250 ml mlijeka
-naribana korica 1 limuna
-4 žumanjka
-½ l slatkog vrhnja
-500 g nemasnoga svježega kravljeg sira
-½ šalice šećera u prahu
Priprema prhkog tijesta
-Maslac pomiješajte sa brašnom, a zatim polako dodavajte šećer,
žumanjak, sol i limunovu koricu. Smjesu dobro izmijesite dok ne
dobijete gipko tijesto. Tako dobiveno tijesto oblikujte u kuglu pa ga
zamotajte u aluminijsku foliju i ostavite u frižider na hlađenje barem
90 minuta.
-Rashlađeno tijesto položite na pobrašnjenu radnu podlogu i
podijelite na dva jednaka dijela. Oba dijela razvaljajte u oblik kruga
promjera 26 centimetara.
-Krugove tijesta položite na limove za pečenje obložene pek papirom i
stavite peći oko 10 minuta u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C na
srednjoj prečki. Pecite dok tijesto ne postane svijetlosmeđe boje.
- Nakon pečenja, jedan krug prhkog tijesta izrežite na 12 jednakih
dijelova dok je tijesto još vruće. Oba kruga ostavite na rešetki da se
ohlade.
Priprema nadjeva od sira i slatkog vrhnja
-Listove bijele želatine položite u posudu i pospite sa malo hladne
vode. Pomiješajte mlijeko, šećer, sol, limunovu koricu i žumanjke pa
zakuhajte uz neprekidno miješanje. Maknite sa štednjaka.
-Želatinu dobro ocijedite, a zatim je otopite u gore pripravljenoj vrućoj smjesi od mlijeka. Ostavite neka se hladi.
-Od slatkog vrhnja istucite čvrst snijeg. Kada se smjesa od mlijeka
počne zgušnjavati, u nju umiješajte sir i istučeno slatko vrhnje.
Slaganje torte od sira
Izrežite krug od pek papira (pergamenta) i njime pokrijte dno kalupa
za tortu promjera 26 centimetara. Na njega položite nenarezani krug od
prhkog tijesta, a tada na njega ulijte kremu od sira, slatkog vrhnja i
mlijeka. Površinu kreme izravnajte i stavite u frižider da krema od sira
do kraja očvrsne.
Nakon hlađenja, tortu izvadite iz kalupa i odstranite pek papir.
Preostali narezani krug prhkog tijesta odozgo oprezno položite na tortu
od sira i slatkog vrhnja.
Vrh torte ukrasite šećerom u prahu. Torta od sira je gotova i spremna za posluživanje. U slast!
Izvor: http://kolaci.eu/
Nema komentara:
Objavi komentar